Почина Борис Петров - дългогодишен солист-оркестрант в Биг бенда на Българското

...
Почина Борис Петров - дългогодишен солист-оркестрант в Биг бенда на Българското
Коментари Харесай

Почина джаз музикантът Борис Петров

Почина Борис Петров - дълготраен солист-оркестрант в Биг бенда на Българското национално радио и виртуозен музикант.

Борис Петров е роден в Русе през 1970 година. Син на огромния български джаз саксофонист Петър Петров – Парчето, той открива музиката в най-ранна възраст. През 1982 година е признат за възпитаник в Русенското музикално учебно заведение с кларинет. Печели два пъти състезанието за камерна музика „ Златната Диана “ през 1984 и 1986 година. Започва да свири и на саксофон след поканата на Александьр Владигеров за присъединяване в спектакъла „ Рапсодия в Синьо “.

Първите му стъпки като саксофонист са основен миг за Борис и той продължава своята кариера като през 1989 е признат за студент в Българска Държавна Консерватория компетентност саксофон в класа на Светозар Русинов. Участва в доста и най-различни музикални обединения. През 1991 основава джаз трио „ Русчук “, с което печели огромната премия на фестивала в Букурещ през 1992 година

През същата година е възпитаник в майсторски клас по пиано на Милчо Левиев. От 2000 година е солист-оркестрант на Биг Бенда на БНР, кьдето работи и до момента. Гост-музикант е в доста концерти на симфоничния оркестър на БНР, интензивно взе участие в джаз фестивали в България и чужбина. През 2013 година е поканен от проф. Пламен Джуров да извърши неговия Концерт за алт саксофон и оркестър. От 2013 година е и музикален шеф на Джаз фестивал Русе, с което продължава традициите основани от неговия татко, само че със личен жанр и модерност.

Поклонението ще се състои в неделя, 13 август, от 14:30 часа в " Света София ".

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР